• Enigyerekekkel
  • JakokHazafele
  • ImaMalom
  • EniJunnan
  • Laoszikolykok
2014. október 13., hétfő 00:00

Útvonalunk

Irány Kelet!

A pontos útiterv nem egy nap alatt körvonalazódott a fejünkben, több útvonalat is számba vettünk, azonban abban az egyben biztosak voltunk, hogy keletnek vesszük az irányt. Sokkal inkább érdekel mindkettőnket Ázsia, mint Nyugat-Európa vagy az Egyesült Államok. Nem szeretnénk diszkriminálni egyik országot sem, alapvetően az egész világ érdekel minket, csak van ami jobban. Keletnek indulunk el, kiderül meddig jutunk.
Az első kérdés amit Enihez intéztem konkrétan így hangzott: „Lenne kedved elbringázni velem Mongóliába?”.  Ezek után, ha akartam sem tudtam volna elkummantani a dolgot, hogy Mongólia a terv része lesz. 

A rövidebb út Ukrajnán és Oroszországon át vezet. Az előbbit háborgó állapota miatt zártuk ki, Oroszországba pedig csak 28 napos vízumot kapnánk. A letekerendő kilométer 5000 körül van, ami hát elég combos lenne 28 nap alatt (178km/nap!), a vonatot pedig elvetettük (pedig a transzszibériai vasútvonal...). A másik útvonal amin érdemes Mongólia felé menni kétezer kilométerrel hosszabb, Iránon át vezet Közép-Ázsiába, a selyem út ikonikus városaiba (Merv, Szamarkand, Taskent, Khiva, Bukhara), és Kirgizisztán jurtás, állattartó családjai közé. Hosszúsága ellenére ez utóbbi mellett döntöttünk, és ahogy egyre jobban utána olvastunk az érintett országoknak, erősödött bennünk az érzés, hogy több csoda vár ránk ezen a délebbi úton. Időközben megismerkedtünk és jó barátságot kötöttünk egy iráni házaspárral, akiket júliusban láttuk vendégül 6 napig. A Warmshowers oldalon kértek tőlünk szállást, 4 hónapos európai kerékpártúrájuk során. Mina és Habib már nagyon várják, hogy tavasszal körbekalauzoljanak minket Iránban, vendégül lássanak teheráni otthonukban.  

Az útvonal kicsit instant, félkész. És ez valószínűleg így is fog maradni, hiszen nagyon nehéz egy hónapokig tartó útvonalat napról napra összeállítani. Van egy körülbelüli útvonaltervünk, hogy melyik országokat szeretnénk érinteni, hol mennyi időt szeretnénk eltölteni, de ez menet közben könnyen változhat. Akár miattunk, mert megtetszik nagyon egy ország, régió, vagy látogatásra érdemes, extra kilométerekkel járó helyeket ajánlanak nekünk, de elképzelhető, hogy ki kell húzni valamit a listánkról, mert a bürokrácia és egy-egy nem várt esemény is könnyen közbe szólhat. 

A következő országokba (is) szeretnénk eljutni utunk során:


Szerbia-Bulgária-Törökország-Irán-Türkmenisztán-Üzbegisztán-Kirgizisztán-Kazahsztán-Mongólia-Kína-Tibet-Nepál-India-Mianmar-Laosz-Vietnam-Kambodzsa-Thaiföld-Malajzia-Szingapúr-Indonézia-Ausztrália-Új-Zéland

De, ahogy minden más, ez a történet is önmagát írja majd...

szinesterkep


terkep

 

   Tervezett út                                                                                                                          Megtett út 

   Katt a képre!                                                                                                                         Katt a képre!

Utoljára frissítve: 2015. július 11., szombat 18:55